Conclusie onafhankelijk onderzoek bevestigt: Raadslid André Fouchier heeft integer gehandeld

mei 5 2023

De uitkomst van een onafhankelijk onderzoek bevestigt opnieuw dat HOI Werkt-raadslid André Fouchier integer heeft gehandeld bij de grondverkoop van het kavel Gulden Akker in Diessen. Al eerder trokken de drie partijen CDA, VVD en HOI Werkt deze conclusie in een openbare raadsvergadering op 29 september 2022.

NOOIT GETWIJFELD AAN INTEGRITEIT

“Als partij hebben wij nooit getwijfeld aan de integriteit van André”, licht fractievoorzitter Ko Hamelink toe. “Het ging hier om een onderhandeling tussen de zoon van André en de gemeente. André heeft zowel mij als onze vorige fractievoorzitter Gon Boers altijd volledig en op tijd geïnformeerd. Wel vonden we het belangrijk om eerst de uitkomsten van het onderzoek af te wachten voordat we uitspraken deden. We wilden als HOI Werkt de onderzoeken op geen enkele manier beïnvloeden.”

FOUTEN IN HET DOSSIER

Er zijn wel fouten gemaakt, concludeert de externe onderzoeker. Intern zijn verkeerde grondprijzen gehanteerd. Dat was voor de burgemeester aanleiding om de hele gang van zaken door een externe partij opnieuw te laten onderzoeken. Ook aan de integriteit van andere betrokkenen wordt niet getwijfeld. De procedures bij grondverkopen worden wel aangepast om de kans te verkleinen dat er opnieuw een fout wordt gemaakt.

GEMEENTE NAM ZELF INITIATIEF

Inzet van de onderhandeling was een kavel dat in bezit was van de zoon van André Fouchier. Dat kavel had de gemeente nodig voor de ontsluiting van de toekomstige woonwijk Vroonakker IV in Diessen. Als de zoon van André meewerkte aan de verkoop zou hij het kavel Gulden Akker 32 in Diessen kunnen kopen. Een onafhankelijk onderhandelaar voerde in 2021 de onderhandeling namens de gemeente. Daarbij werden de prijzen uit de Grondnota 2021 aangehouden. Tot november 2021 was dit een gebruikelijke gang van zaken in veel gemeentes.

VERKOOP GROND GULDEN AKKER GING NIET DOOR

In november 2021 deed de hoogste rechter een uitspraak die voor alle gemeentes grote gevolgen heeft. Kern van dit zogenaamde Didam-arrest is dat een gemeente niet zomaar een stuk grond onderhands mag gunnen aan een partij die daar iets wil gaan bouwen. De gemeente moet publiceren dat ze dat stuk grond in de aanbieding hebben en zo andere partijen de kans geven daar ook op in te schrijven. Dat had de gemeente Hilvarenbeek bij de kavel Gulden Akker niet gedaan en daarom zette de rechter op 2 februari 2023 een streep door de verkoop.

GROTE INVLOED OP PERSOONLIJK LEVEN

De fouten die de gemeente heeft gemaakt bij de voorgenomen verkoop van de grond hebben geleid tot veel geruchten in het dorp. Ook de verhalen in de krant hebben bijgedragen aan een negatieve sfeer. Dat heeft een grote invloed op persoonlijke leven van de familie Fouchier. Zij worden voortdurend op de kwestie aangesproken en aangekeken. Als raadslid lig je altijd onder het vergrootglas en dat is terecht. Maar niet voor niets heeft de gemeenteraad in de integriteitscode staan dat bij alle fasen van een integriteitsonderzoek terughoudend moet worden omgegaan met publiciteit.

OPENHEID VAN ZAKEN

Helder, Open en Integer is waar HOI Werkt voor staat. De uitkomst van het onderzoek is dat André Fouchier volledig integer heeft gehandeld. Kritische vragen stellen mag en dat waarderen we. We roepen iedereen op om met ons in gesprek te gaan als er nog vragen leven.