EEN FOUTJE IN HET DOSSIER BESLIST OVER DE TOEKOMST VAN TWEE KINDEREN

dec 29 2021

Ze zijn geboren in Nederland, spreken Nederlands en gaan in Hilvarenbeek naar school. Toch dreigen de twee broertjes Hayk (10) en Alex (8) uitgezet te worden naar Armenië. Een land waar ze nog nooit zijn geweest, waar ze de taal niet spreken en waar ze niemand kennen.  

OP DE VLUCHT

De ouders van Hayk en Alex zijn in 2010 gevlucht uit Armenië. Het contact met familie hebben ze moeten verbreken, omdat ze bang waren dat op familieleden wraak zou worden genomen. De kinderen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland. Normaal gesproken zouden ze dan ook onder het kinderpardon vallen. In dat geval mag het hele gezin blijven. Maar volgens hun dossier waren de ouders tussen 2014 en 2016 ‘buiten beeld’. Toch kunnen ze aantonen dat ze in die periode in het Friese Haulerwijk woonden, waar ze vrijwilligerswerk deden.

REGELS BELANGRIJKER DAN MENSEN

De fout zou hersteld moeten worden door de feiten te checken en het dossier aan te passen. Dan zou het vinkje gezet kunnen worden dat de kinderen al meer dan 5 jaar in Nederland wonen. Als het dossier in orde is, vallen de kinderen onder het kinderpardon en worden ouders en kinderen officieel statushouder. Maar helaas zijn de regels anders. Als eenmaal iets is vastgesteld in het dossier kan dat later niet meer hersteld worden. De regels zijn in Nederland soms belangrijker dan de mensen. Dat zagen we ook bij de toeslagenaffaire.

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS

Het gezin woont sinds februari in Esbeek. Daarom heeft HOI Werkt aan de burgemeester gevraagd of hij zich in wil spannen om aan deze schrijnende situatie een eind te maken. De burgemeester heeft daarna een brief gestuurd naar de staatssecretaris met het verzoek om de Armeense jongens onder het kinderpardon te laten vallen. HOI Werkt hoopt dat de menselijke maat in deze zaak toegepast wordt en dat er voor het gezin eindelijk rust komt en hoop op een mooie toekomst.