EEN WANDELING IN DE ROOVERT

nov 22 2017

Op een regenachtige zondag verzamelt een groep wandelaars zich om een wandeling te maken in de Roovert. De groep bestaat uit leden van HOI Werkt, de actiegroep Roovert, de Heemkundige Kring en de Vereniging Natuur en Milieu. De wandeling is bedoeld om te vieren dat de Roovertsedijk het historische zandpad blijft dat het altijd was. Een natuurlijke verbinding die door mooie natuur naar Poppel voert.

CULTUURHOSTORIE EN NATUUR IN DE ROOVERT

Hoewel het pijpenstelen regent, gaan de wandelaars goedgemutst van start onder de bezielende leiding van Jan van Helvoirt, die de wandelaars meeneemt in de geschiedenis van de Roovert. Wie weet nog dat er een watermolen heeft gestaan en een grenskerk en recenter een douanekantoor? En wie weet nog van Herberg De Rook? Martin van Mol laat ons een grote fladderiep zien, een in Nederland zeldzame boomsoort, de zeldzame grijsgrauwe koraalzwam en zichtbare legerplaatsen van reeën.

LUISTEREN NAAR ARGUMENTEN

Toen het huidige college met het plan kwam om de Roovertsedijk te verharden kwamen omwonenden, de Heemkundige Kring, de Vereniging Natuur en Milieu en HOI Werkt in actie. Met argumenten probeerden ze de Gemeenschapslijst, CDA en VVD tot andere gedachten te brengen. Zonder resultaat. De coalitie bleef bij haar standpunt. Zij baseerde zich op discutabele onderzoeken, zoals het rapport Pintjes en Ajuinen. Zelfs toen de Roovert een gemeentelijke monumentenstatus kreeg, volhardden ze in het plan de Roovert te verharden. Uiteindelijk nadat de provincie te kennen had gegeven dat zij niet mee zou werken aan de verharding, telde het gemeentebestuur zijn knopen. De verharding van de Roovert was van de baan

​HET KAN OOK ANDERS

HOI Werkt vindt het een dure plicht dat de politiek luistert naar de argumenten van inwoners en belangenverenigingen. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Maar de politiek moet besluiten nemen op basis van echte argumenten en niet op basis van een verborgen agenda.

KNAPPERIG HOUTVUUR

Na terugkomst van de wandeling verwarmen de wandelaars zich aan een knapperig houtvuur, een lekker bockbiertje of een glas wijn. Hopelijk blijft dit prachtige natuurgebied ook in de toekomst gespaard van onzalige plannen.

HOI Werkt, partij voor eerlijke politiek
Reacties? Stuur ze naar info@hoiwerkt.nl