Op vrijdagavond 4 maart organiseert HOI Werkt een bijeenkomst over jeugdzorg. Want als de jeugd de toekomst heeft, moet je er goed voor zorgen. En er ook voor ze zijn als het even niet zo lekker gaat. Al tientallen jaren klinkt de roep in Nederland om de jeugdzorg te verbeteren. Daar komt weinig van terecht. Het Rijk bezuinigt en gemeentes komen miljoenen tekort. Een aantal sprekers laat vrijdag 4 maart horen hoe het wél kan.
Hoofdbrekens voor de gemeenten
Als gemeente staan we op veel momenten aan de lat als het gaat om de jeugd. Het consultatiebureau, de peuterspeelzaal, de basisschool, de sportclubs: de gemeente speelt hier in meer of mindere mate een rol in. Het organiseren van de toegang tot en uitvoering van de zorg voor kinderen en jongeren is vanaf 2015 een taak van de gemeente geworden. Maar het Rijk voerde tegelijkertijd een forse bezuiniging door. En sinds die tijd staan de kranten vol van wat er allemaal niet goed gaat. Van wachtlijsten tot fraude tot opnamestop: de jeugdzorg stelt de gemeente voor heel wat hoofdbrekens.
Positief jeugdbeleid leidt nu al tot minder kosten
HOI Werkt denkt in kansen voor iedereen. Meedoen mogelijk maken. De kracht van samen, ook en juist bij onze jeugd. Dat is de kern van positief jeugdbeleid. Bijna 2 jaar geleden hebben we dit beleid vastgesteld als gemeenteraad en we beginnen de eerste vruchten te plukken. We zien initiatieven ontstaan vanuit de jongeren zelf, zoals HEBE en EvenNietAlleen. We zien huisartsen steeds vaker verwijzen naar dit soort laagdrempelige hulp. En we zien al een aantal kwartalen de kosten voor de jeugdzorg teruglopen. Zijn we er dan? Wij denken van niet. Het kan en moet beter voor onze jeugd, want dan hebben zij en wij de toekomst. Maar hoe dan?
Inspirerende verhalen hoe het ook kan
HOI Werkt organiseert op 4 maart een politiek café rondom het thema Zorg voor de jeugd. We hebben boeiende sprekers uitgenodigd. René Clarijs laat ons voorbeelden zien van de organisatie van jeugdzorg uit andere landen. Sanne Abrahams is directeur van Vila Pinedo en maakt beleid door kinderen van gescheiden ouders zelf aan het woord te laten. Berry van Spreeuwel en Saskia Winkelman van Becx Verhuur uit Esbeek vertellen vanuit de praktijk hoe zij jongeren helpen die moeilijk aan werk komen. Wethouder Overmans legt de link met positief jeugdbeleid van de gemeente. Inspirerende verhalen om de bezoekers van het politiek café (jong en oud) uit te dagen creatief mee te denken over verdere oplossingen hier in Hilvarenbeek.
De bijeenkomst is in Hercules in Diessen. De toegang is gratis. De inloop is vanaf 19.30 uur.