In Diessen, Esbeek en Haghorst is onrust over de opkomst van de lelie- en pioenrozenteelt in onze gemeente. Die onrust gaat over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (landbouwgif), dat vooral bij deze teelten komt kijken. Zo wordt voor lelieteelt 114 kilo per hectare gebruikt, terwijl voor bijvoorbeeld uien maar 12 kg nodig is. Omwonenden maken zich zorgen om hun gezondheid. Voor HOI Werkt aanleiding om over deze lelie- en pioenrozenteelt vragen te stellen.
Verband tussen gebruik gewasbeschermingsmiddelen en Parkinson, ALS en Alzheimer
Uit verschillende onderzoeken blijkt een verband tussen het gebruik van pesticiden en het ontstaan van neurologische ziektes als Parkinson, ALS en Alzheimer. De GGD adviseert omwonenden niet voor niets om tijdens het spuiten ramen en deuren te sluiten en een paar uur binnen te blijven. De middelen kunnen overwaaien naar de omgeving tot meer dan 500 meter. Zeker wanneer de gebruiker de spuitvoorschriften niet naleeft.
Is er een vergunning verleend?
De percelen liggen vlakbij Natura 2000 gebied Kempenland-West. Als er duidelijke effecten zijn op dit gebied is er een vergunning nodig van de provincie. HOI Werkt wil dan ook weten of er een vergunning is verleend op de verschillende locaties in Hilvarenbeek. En of er een vergunning is voor afvoer en onttrekking van grondwater, wat voor lelieteelt vaak nodig is.
Gemeente moet opkomen voor de gezondheid van inwoners
Daarom wil HOI Werkt weten wat op gemeentelijke pachtgronden de afspraken zijn over deze teelten. En of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controles uitvoert bij telers in Hilvarenbeek. Tot slot vindt HOI Werkt dat de gemeente juridische en beleidsinstrumenten moet inzetten om de lelie- en pioenrozenteelt te regelen en desnoods stil te leggen. Want de gezondheid van inwoners moet voorop staan. De vragen vind je op https://hilvarenbeek.notubiz.nl/modules/8/raadsinformatiebrieven_en_schriftelijke_vragen_%28art._44_rvo%29/view