JE BENT JONG EN JE WILT WAT!

nov 15 2017

Ko Hamelink woont in Hilvarenbeek, is 22 jaren jong en studeert Nederlands recht in Tilburg. Sinds 2016 is Ko voor HOI Werkt actief in de plaatselijke politiek als raadscommissielid en in 2018 is Ko kandidaat-raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen.

HOE RAAK JE ALS JONGERE BETROKKEN BIJ DE POLITIEK?

In het voorjaar 2016 viel er een folder op de mat van HOI-Werkt in verband met een politiek café over de Roovert. De open uitnodigende houding, de teksten, de informatie, dat alles sprak Ko aan. Een mailtje later schoof hij op een dinsdagavond aan bij de fractievergadering van HOI Werkt. Hij werd meteen betrokken bij de discussies, uitgenodigd om zijn mening te laten horen en vragen te stellen. Deze werkwijze beviel Ko goed. Geen loze kreten, maar een partij die open en helder te werk gaat. Ieders inbreng is belangrijk.

POLITIEK ACTIEF

Vervolgens organiseerde de gemeente een cursus ‘Politiek actief’. In een aantal bijeenkomsten in Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk leerde Ko veel over besluitvorming, de rollen van de raad, de gemeentelijke financiën, debatteren en lobbyen. Geen wonder dat HOI Werkt al snel aan Ko vroeg of hij commissielid wilde worden voor het beleidsterrein Ruimte. In deze rol zit Ko heel dicht op de besluitvorming rond de meest uiteenlopende zaken die in de gemeente spelen. Een commissielid heeft invloed op onderwerpen als de verharding van de Roovert, de nieuwe sportaccommodatie en het probleem rond het landbouwverkeer. Ko stelt kritische vragen en wisselt opvattingen uit met leden van de andere partijen. Hij levert zo een directe bijdrage aan het democratisch proces.

HET KAN OOK ANDERS

Onder dit motto is HOI Werkt actief aan het canvassen, een methode om direct in contact met de inwoners van onze gemeente te komen. HOI Werkt gaat van deur tot deur om van de inwoners zelf te horen wat er in hun kern, wijk of straat speelt. Zo haalt HOI Werkt op wat er leeft in Haghorst, Hilvarenbeek, Esbeek, Biest-Houtakker, Baarschot en Diessen.

Ko is erg enthousiast over deze werkwijze. Het gesprek over die ‘saaie’ politiek levert veel positieve reacties op. Het kan dus echt anders.

Reacties? Stuur ze naar ko@hoiwerkt.nl