MEER GELD VOOR NATUUR/EXTRA MAATREGELEN VERKEERSVEILIGHEID N395

jun 9 2020

Als compensatie voor de kap van 76 bomen langs de N395 tussen Diessen en Middelbeers stelt de provincie € 235.000 beschikbaar. Dit bedrag komt bovenop de eerder gemaakte afspraken over natuurcompensatie. 

HOI Werkt heeft in november 2019 in een motie om deze extra compensatie gevraagd. 

Het Biodiversiteitsteam en de Vereniging Natuur en Milieu mogen het bedrag in overleg met de gemeente besteden aan natuurdoeleinden binnen de gemeente, bij voorkeur in Diessen. 

Daarnaast neemt de provincie op verzoek van de coöperatie Wij-Wel extra maatregelen voor de verkeersveiligheid. Een belangrijke eis van Wij-Wel was dat de komgrens wordt verschoven.

Het hout van de gerooide bomen blijft in de gemeente en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame speeltoestellen of bankjes.

Voorwaarde van de provincie voor de extra compensatie en de verkeersmaatregelen was dat het beroep zou worden ingetrokken dat Wij-Wel, het Biodiversiteitsteam en de Vereniging Natuur en Milieu hadden ingediend tegen de kap van de 76 bomen.

Het beroep zou volgens juristen echter weinig kans van slagen hebben omdat niet de gemeente de kapvergunning mag verlenen maar de provincie. De provincie hoeft alleen de kap te melden aan Gedeputeerde Staten.

Hoewel HOI Werkt zich altijd kritisch zal opstellen bij de plannen om bomen te kappen, is het nu de vraag waar de natuur het meest bij is gebaat. 

Wij denken in dit geval dat dit compromis de beste uitkomst is: meer natuur, een verbetering van de verkeersveiligheid en een goede verhouding met de provincie. 

We zijn dan ook blij dat we in november al de motie hebben ingediend en complimenteren Wij-Wel, het biodiversiteitsteam, de Vereniging Natuur en Milieu en wethouder Ted van de Loo met het onderhandelingsresultaat.


Dit is de #krachtvansame