SANNE ABRAHAMS VERTREKT ALS RAADSLID

mrt 20 2015

Deze brief richt ik aan jullie: de inwoners van Hilvarenbeek. Vijf jaar geleden ben ik in de Hilvarenbeekse politiek gestapt. Met veel gedrevenheid heb ik toen besloten om me verkiesbaar te stellen als gemeenteraadslid. En voor ik het wist stond ik de eed af te leggen. Een grote sprong in het diepe. WOW! Wat een uitdaging was dat!

Jullie zijn voor mij de belangrijkste drijfveer om in de politiek te gaan. Het is een bijzondere ervaring om met 17 gemeenteraadsleden de Hilvarenbeekse samenleving te vertegenwoordigen.

Ik heb wat ik aan jullie wil vertellen opgeschreven. Niet alleen omdat ik het moeilijk vind om te zeggen, maar ook omdat ik mijn weloverwogen keuze aan jullie wil toelichten.

Ik ga stoppen als raadslid. Zo. Het hoge woord is er uit. Het is voor mij een moeilijke beslissing, maar ik heb hier goed over nagedacht.

Al langere tijd geeft mijn lichaam (en ook de lieve mensen om mij heen) signaaltjes dat ik te veel hooi op mijn vork neem. Dat doe ik natuurlijk zelf. Ik heb altijd tegen veel dingen “ja” gezegd. Impulsief soms. Maar wel uit enthousiasme, nieuwsgierigheid en leergierigheid. En ook omdat ik van uitdagingen hou en wil bijdragen aan het mooie Hilvarenbeek.

De laatste tijd besef ik dat het toch wel te veel is en dat ik keuzes moet maken. En de komst van Isa helpt mij om prioriteiten te stellen. Zij laat mij weer ervaren waar het leven om gaat. En nee, dat is echt niet alleen ons gezinnetje. Maar het gaat er wel om dat je de dingen doet waar je blij van wordt en energie van krijgt. En dat is op dit moment niet van de politiek.

Wel heb ik er heel bewust voor gekozen om mijzelf vorig jaar weer verkiesbaar te stellen. De twijfels zijn er vaak geweest, maar ik geloof oprecht in de kracht van HOI Werkt. De manier waarop wij de verkiezingen zijn ingegaan en de groei die we samen hebben doorgemaakt, vind ik fijn. We zitten op de inhoud. En dat we ook binnen onze fractie en achterban altijd vanuit die inhoud het gesprek en debat met elkaar voeren, is een sterke eigenschap van ons en een groot goed. We proberen politiek leuk te maken en we zijn als partij in staat om de politiek ‘dichtbij’ de mensen te brengen.

Na de verkiezingen bleken we net niet de grootste partij. Maar wel de grootste winnaar! Ik was trots op ons. Op HOI Werkt. We hebben het echt goed gedaan. Op de inhoud en eerlijk. En ook met veel plezier. Ook was ik trots op mezelf. Het feit dat ik zoveel voorkeursstemmen heb gehaald, gaf mij de moed om mijn schouders er weer onder te zetten. Tegelijkertijd maakt dit de overweging om te stoppen ook extra moeilijk. Het kiezersbelang staat voorop. Toch kies ik nu voor mezelf.

De weerstand tegen de politiek is de afgelopen tijd toegenomen. Ik ga met lood in mijn schoenen naar de raads- en commissievergaderingen. Ik voel me niet veilig en vrij om mijn waarheid te delen met de anderen en samen te ontdekken waar onze gezamenlijke waarheid ligt. En dat is nou precies de meerwaarde voor de inwoners. En trouwens: ook voor mijzelf. Persoonlijk en dichtbij zijn met pure verhalen uit de samenleving als voorbeeld. Voor mij staat Hilvarenbeek voor plezier, betrokkenheid, zorg voor elkaar en samenzijn. Dat mis ik in de gemeenteraad. Bovendien vind ik dat respect en waardering voor elkaar ver te zoeken zijn. Ik wil niet bezig zijn met het politieke spelletje. Ik haal daar mijn plezier niet uit en het lukt mij ook gewoon niet. Niet als persoon. Het past niet bij wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan.

Ik wil met HOI Werkt weer op zoek naar de positieve energie. Daarvoor moet ik nu stoppen als raadslid. Ik wil ontdekken wat ik wel kan doen om ├ęcht bij te dragen aan de partij en de Hilvarenbeekse samenleving. Hoe we politiek leuk kunnen maken en dichtbij de mensen kunnen brengen.

Dat ik als gemeenteraadslid ga stoppen, betekent niet dat ik me niet meer ga inzetten voor de gemeente Hilvarenbeek. Ik wil op andere manieren een bijdrage leveren. Hoe? Dat ga ik nog ontdekken. Samenleving, zorg, welzijn en leefbaarheid zijn in ieder geval thema’s die mij aan het hart gaan. Ik wel dicht(er) bij de mensen staan en mensen met elkaar in verbinding brengen.

Voor nu wil ik de raadsleden, het college van Burgemeester en Wethouders, de griffier, de ambtenaren en in het bijzonder onze fractie en bestuur erg bedanken voor de afgelopen vijf jaren. En natuurlijk jullie: de inwoners van Hilvarenbeek. Ik heb me met veel plezier ingezet voor de Hilvarenbeeks samenleving! Ik heb er veel van geleerd en het heeft mij als persoon veel gebracht.

Houdoe en bedankt!

Groetjes Sanne Abrahams