BLOEMRIJKE EN BIODIVERSE PERKEN IN ALLE KERNEN

dec 1 2021

BLOEMRIJKE EN BIODIVERSE PERKEN IN ALLE KERNEN

HOI Werkt diende tijdens de behandeling van de begroting een voorstel in voor de aanleg van biodiverse perken in Esbeek, Biest-Houtakker en Haghorst. Dit voorstel kreeg de steun van VVD, CDA en LEV en haalde daarmee een ruime meerderheid.

MEER BIJEN, VLINDERS EN INSECTEN

Bloemrijke en biodiverse bermen zorgen voor een mooie, gezonde en groene leefomgeving voor onze inwoners. Maar ook toeristen waarderen de bloemen in de perken. Door een variatie aan bloemen in te zaaien in plaats van gras, kunnen we de teruggang van bijen, vlinders en insecten een halt toeroepen. De bermen vergroten de biodiversiteit, verlagen de hittestress en absorberen de uitstoot van CO2. Daarmee dragen bloemrijke bermen bij aan onze duurzaamheidsdoelen.

HILVARENBEEK EN DIESSEN

De afgelopen jaren hebben we in Diessen en Hilvarenbeek bloemrijke plantsoenen in de vorm van vaste planten aangelegd. Zo zijn er in Hilvarenbeek bloemrijke perken in de Vendellaan, Eekhool, Korte Dijk, Valentina Tereshkovastraat en bij de rotonde Tilburgseweg. In Diessen heeft de gemeente ze aangelegd bij de kerk rond de begraafplaats en in het Otjespark.

DE KLEINE KERNEN ZIJN NU AAN DE BEURT

De plannen voor Biest-Houtakker, Haghorst en Esbeek dreigden te sneuvelen door de bezuinigingen. HOI Werkt vindt het belangrijk dat alle kernen verduurzamen en aantrekkelijk zijn om in te wonen en deed het voorstel een streep te zetten door deze bezuiniging. Met het voorstel om eenmalig € 80.000 te investeren voor de aanschaf van planten en jaarlijks € 4.500 op te nemen kunnen er biodiverse perken komen in alle kernen.

GELD KOMT VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Het geld voor de bloemrijke perken komt uit het fonds ruimtelijke kwaliteit. Iedereen die een of meer woningen mag bouwen, draagt hieraan bij. Het idee hierachter is dat woningbouw altijd gevolgen heeft voor de inrichting en de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente investeert voortdurend in de kwaliteit van de openbare ruimte. Met het fonds Ruimtelijke Kwaliteit dragen gemeente en initiatiefnemer samen bij aan de kwaliteit van de omgeving. Zo maken we onze mooie gemeente samen nóg mooier.

Reageren? info@hoiwerkt.nl. Of bel onze fractievoorzitter Gon Boers (06 54323432).

HOI Werkt: Helder, Open, Integer. Partij voor eerlijke politiek.