HOI Werkt aan de slag met samenlevingsakkoord

apr 22 2022

Op dinsdag 12 april werd in een openbare bijeenkomst duidelijk dat HOI Werkt, VVD en CDA niet tot elkaar kwamen om een coalitie te vormen. Het grootste verschilpunt zit in de benoeming van de wethouders. Aan de onderhandelingen over de inhoud van een programma zijn de partijen niet toegekomen.

Benoeming wethouders het verschilpunt

CDA en de VVD wilden eerst de bezetting van het college bespreken en pas daarna de inhoud van het akkoord. Ook wilden ze in het college vertegenwoordigd worden met ieder een eigen wethouder. De twee partijen wilden die zelf voordragen zonder dat HOI Werkt daar invloed op zou hebben. VVD en CDA hadden al met elkaar besproken dat ze elkaars kandidaat zouden steunen. Bij HOI Werkt gaat het er om dat er wethouders komen die aantoonbaar de capaciteiten hebben om een gemeente te besturen. Het aanbod van HOI Werkt dat de andere twee partijen kandidaten in de procedure kunnen brengen, werd van de hand gewezen. De VVD en het CDA kiezen ervoor om samen de oppositie in te gaan. HOI Werkt heeft steeds de voorkeur gehad voor een coalitie met meer partijen en vindt het jammer dat de partijen er niet aan zijn toegekomen om over de inhoud van het akkoord met elkaar in gesprek te gaan.

Verder met een samenlevingsakkoord

HOI Werkt heeft tijdens de paasdagen gewerkt aan een samenlevingsakkoord. Eerst zijn de hoofdlijnen uitgewerkt, daarna komt de detaillering in opdrachten voor het college. Als het programma in concept klaar is, legt HOI Werkt het voor aan de samenleving. Inwoners kunnen dan laten weten of ze blinde vlekken zien of nog punten missen. Ook aan de oppositiepartijen VVD en CDA zal HOI Werkt input vragen.

Publicatie profiel wethouders op 21 april

Verder ligt er een functieprofiel voor de wethouders. De planning is dat dit rond 21 april wordt gepubliceerd. Kandidaten kunnen tot 9 mei reageren. De bedoeling is dat de gesprekken in mei worden afgerond en dat het college in de raadsvergadering van juni wordt geïnstalleerd.