Groen licht voor omleidingen landbouwverkeer

dec 29 2021

De oplossing voor het landbouw verkeer komt nu snel in zicht. In de raadsvergadering van 9 december besloot de gemeenteraad dat het college aan de slag mag met de omleidingsroutes voor het landbouwverkeer aan de westkant. Tegelijkertijd werkt het college samen met de provincie aan een oplossing voor de oostkant van Hilvarenbeek. Het uiteindelijke doel is een veilige verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers en vermindering van de overlast.

VOOR HET EERST EEN CONCRETE OPLOSSING

Twintig jaar al wordt er gepraat over het landbouwverkeer. Met name hoe tractoren, grote machines en vrachtwagens niet meer dwars door het centrum hoeven te rijden. Voor het eerst ligt er nu een concrete oplossing. De route in het noordwesten loopt via Goirlesedijk, Biedonkpad, Broekstraatje naar Groot Loo. De route in het zuidwesten loopt via Groot Loo, Klein Loosedijk, Koelstraatje, Heistraat naar de Veldhoven.

VERHARDING IN DE VORM VAN EEN KARRESPOOR

Het landbouwverkeer maakt nu al gebruik van deze twee routes maar bij slecht weer zijn de zandpaden op deze routes niet berijdbaar. Landbouwverkeer wijkt dan uit naar straten in het dorp. Het voorstel is om de zandpaden te verharden in de vorm van een ‘karrespoor’, zodat de routes bij alle weersomstandigheden geschikt zijn voor landbouwverkeer. Het is een verharding waar het landbouwverkeer goed overheen kan rijden terwijl er toch respect is voor het landschap en de natuur.

VEEL WAARDERING VOOR HET TEAM LANDBOUWVERKEER

Dat dit resultaat er nu ligt, is vooral te danken aan het Team Landbouwverkeer. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van agrariërs en loonwerkers, bewoners van de woonwijken, de Vereniging Natuur en Milieu, de Heemkundige Kring, de provincie en de gemeente. Samen werkten ze aan een oplossing. Daarbij keken ze niet naar hun eigenbelang maar vooral naar het gezamenlijk belang. Het team en wethouder Van de Loo kregen dan ook veel waardering van de raad. HOI Werkt is groot voorstander van deze manier van werken. Want zoals fractievoorzitter Gon Boers het verwoordde: “Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.”