HOI WERKT doet mee aan de Landelijke Natuurwerkdag

dec 1 2021

Tijdens de Nationale Natuurwerkdag op 6 november waren in Nederland zo’n 15.000 vrijwilligers op 524 plekken actief. In Hilvarenbeek gingen de Natuurwerkgroep van Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek, jongeren van NatuurAvontuur, Scouting Hilvarenbeek en HOI Werkt aan de slag om het heidegebied bij het Nestven te herstellen. Om de hei te behouden moet voorkomen worden dat bomen de heide overwoekeren. Want waar schaduw is, groeit geen heide. Met de schop in de hand gingen de vrijwilligers de zaailingen te lijf.

HEIDE IS BIJNA VERDWENEN

In het gebied westelijk van de Goirlesedijk liggen de gemeentelijke bossen van Hilvarenbeek. Oorspronkelijk was dit een uitgestrekt heidegebied waarvan nu nog maar een klein stukje over is. Voordat de kunstmest werd uitgevonden, graasden hier schapen. In de potstal zorgden die schapen voor de mest die nodig was om de akkers te bemesten. Door het uitvinden van kunstmest waren schapen en heidevelden niet meer nodig en werden heidevelden ontgonnen voor akkergronden en productiebossen.

HEIDELANDSCHAP IS UNIEK

Dit heidelandschap kent een hoger en een lager gedeelte. In het hoger gedeelte groeit vooral struikheide, in het lagere, vochtiger deel groeit vooral dopheide. Door dit hoogteverschil vind je in hetzelfde gebied twee verschillende heidebiotopen.

HEIDE VEREIST ONDERHOUD

In het winterhalfjaar zijn leden van de Natuurwerkgroep bezig om dit heidegebied terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Berken- en dennenbomen worden verwijderd. Enkele mooie dennenboompjes mogen blijven staan. Die mogen uitgroeien tot kenmerkende vliegdennen. Door licht rondom, groeien ze uit tot bomen met lage takken en brede kroon.

GEMEENTE EN VRIJWILLIGERS

Vrijwilligers zetten zich op deze dag in voor het behoud van het enige heidegebied dat de gemeente nog in eigendom heeft. De gemeente haalt de verzamelde boompjes op, waarna ze verwerkt worden tot compost. Het was met tientallen mensen, jong en oud, een gezellige drukte tijdens deze natuurwerkdag. Een heerlijke dag om lekker buiten te zijn en je nuttig te maken voor het behoud van een prachtig heidegebied. HOI Werkt was erbij.

Wil je reageren of meer weten: info@hoiwerkt.nl.

HOI Werkt: Helder, Open en Integer)
Partij voor eerlijke politiek