HOI WERKT ORGANISEERT POLITIEK CAFÉ OP 27 OKTOBER

okt 20 2017

Voorkom leegstand op het platteland

Op vrijdagavond 27 oktober organiseert politieke partij HOI Werkt een bijeenkomst met als thema: Boeren, burgers en buitenlui 2.0. Voorkom leegstand op het platteland. Samen wonen en werken in het buitengebied. De avond is in Hercules in Diessen en voor iedereen gratis toegankelijk.

OP ZOEK NAAR NIEUWE KANSEN

Het Brabantse platteland verandert in hoog tempo. Er zijn boerenbedrijven die groeien en moderniseren. Andere boeren stoppen met hun bedrijf, ontplooien nevenactiviteiten of gaan op een andere, duurzame manier boeren. Voor de grote stallen en schuren die leeg komen staan, is het lastig een goede economische bestemming te vinden. Verpaupering en illegaal gebruik ligt op de loer. Eigenaren van de Voormalige Agrarische Bedrijven (VAB’s) lopen tegen problemen aan wanneer zij willen omschakelen naar een andere bestemming. Daarom willen we samen met boeren en inwoners, (ervarings)deskundigen en politiek, op zoek naar kansen voor het platteland.

HET PROGRAMMA: DESKUNDIGEN AAN HET WOORD

Ben Bruurs van Boerderij ‘Den Elshorst’ veranderde zijn traditionele boerderij in een eigentijdse, kleinschalige boerderij met weidevarkens. Bewust koos hij voor vrij rondscharrelende weidevarkens en authentieke plaggenhutten als onderkomen voor de varkens. Ben vertelt over regels die zijn plannen dwarsboomden en hoe hij toch zijn doel bereikte.

Peer Verkuijlen, oud-wethouder van de gemeente Hilvarenbeek, werkt als projectleider VAB-Impuls voor de provincie Noord-Brabant. Peer legt deze avond uit wat de VAB-Impuls kan betekenen voor eigenaren van lege stallen en schuren.

Wiet van Meel is adviseur bij Tussenheid, een beweging van deskundigen die met Brabanders meedenkt en meebouwt aan verduurzamende initiatieven. Tussenheid benadert deze initiatieven vanuit een model waarin ruimte, economie en maatschappij bij elkaar worden gebracht.

Burgemeester Ryan Palmen sluit de avond af met een presentatie over de risico’s van leegstand. Leegstaande loodsen en schuren op het uitgestrekte platteland zijn aantrekkelijk voor criminele activiteiten. Boeren in Noord-Brabant worden benaderd door drugsjongens die hun lege bedrijfsruimtes willen gebruiken om hennep te kweken of xtc te produceren. Hoe pakt de gemeente deze ondermijnende criminaliteit aan?

Ruud Lathouwers is deze avond presentator en gespreksleider. 

Je bent van harte welkom op 27 oktober om 20.00 uur in Hercules, Rijtseweg 1 in Diessen.

HOI Werkt, partij voor eerlijke politiek
REACTIES? Stuur ze naar info@hoiwerkt.nl